Specialistii americani si britanici trag un semnal de alarma, in urma unui studiu recent realizat: una, din 4 femei supraponderale, considera ca nu are probleme cu greutatea. Desi specialistii le-au incadrat in categoriile “supraponderala” si “obeza”, ele au declarat ca sint doar putin plinute si ca arata aproape bine. Studiul s-a realizat pe un lot de 2000 de femei, cu virste cuprinse intre 18 si 25 de ani. O mica parte era formata din proaspete mamici, care considerau normal excesul ponderal dupa sarcina sau nici macar nu realizau ca il au. Cele mai multe, insa, adunasera kilogramele din alimentatie si lipsa preocuparii de sine. O “normalitate” tot mai des intilnita si in Romania.

Si nu avem nevoie de studii, pentru a ne da seama ca asa este. E suficient sa privim in jurul nostru, pe strada, in magazine, pe plaja. Tot mai multe persoane, femei si barbati, poarta cu ele povara kilogramelor in plus. Tinind cont de stivele de mincare, pe care le vezi in cosurile de cumparaturi, se pare ca obezitatea chiar nu reprezinta o problema, nici in tara noastra. Tindind cont de usurinta si dezinvoltura tinerelor, atunci cind imbraca blugi cu talie joasa si tricouri scurte, rochii mulate si pantaloni scurti, kilogramele in plus nu reprezinta nici macar o problema de ordin estetic. Despre constientizarea problemelor de sanatate, ce pot aparea din cauza grasimii, nici nu incape vorba. Specialistii spun ca s-a ajuns la aceasta situatie, pentru ca, la nivel mondial, oamenii sint tot mai grasi si incepem sa nu mai realizam ce inseamna, de fapt, o greutate normala. Atita timp cit cei mai multi din jurul nostru au 100 de kilograme, devine chiar rusinos ca tu sa ai 50 ! In rindul romanilor, aceasta pierdere a reperelor este agravata de lipsa dorintei de a invata sa mincam sanatos si de ideile invechite din popor: esti gras, inseamna ca esti sanatos si o duci bine.

Si totusi, ce riscam, daca alegem sa purtam asupra noastra zeci si zeci de kilograme in plus ? Cel mai bun raspuns este sa va spun ce inseamna, pentru o persoana obeza, o scadere ponderala intre 0,5 si 10 kilograme:

* scade cu 20 % riscul de mortalitate

* scade cu 37 % riscul de mortalitate prin cancer

* scade cu 44 % riscul de decesul prin diabet zaharat

* scade cu 9 % riscul de decesul prin boli cardiovasculare

* scade riscul de aparitie a diabetului zaharat cu peste 50 %, reduce glicemia cu 30 – 50 %

* scade cu 10 mmHg tensiunea arteriala

* scade cu 10% colesterolul

* se amelioreaza simptomele din afectiuni respiratorii, osteoarticulare, boli cardiovasculare

* se reduc complicatiile ginecologice, obstetricale si urologice

* creste calitatea vietii

Tu cum stai, cu greutatea ?

Exista citeva calcule simple, care te ajuta sa faci o “autodiagnosticare” a siluetei.

1. CIRCUMFERINTA TALIEI:

Circumferinta taliei nu reprezinta doar un indice de frumusete corporala, ci este un criteriu important, pentru sanatatea ta. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, limita superioara admisa, pentru circumferinta taliei, este de 88 cm pentru femei si de 102 pentru barbati. Ce depaseste aceste limite, se incadreaza in diagnosticul de obezitate (intra)abdominala (cea mai periculoasa forma de obezitate, pentru ca iti imbolnaveste inima). Ce depaseste aceste limite, impune un program de slabire.

2. INDICELE DE MASA CORPORALA:

Se calculeaza in functie de greutate si inaltime. Impartim greutatea la patratul inaltimii. Iata un exemplu de calcul, pentru o persoana care are inaltimea de 1,65 si greutatea de 84 de kilograme:

1,65 x 1,65 = 2,72

84 : 2,72 = 30,88

Indicele corporal este 30,88. In functie de acest indice, putem afla daca avem o greutate normala, prea mica sau prea mare.

* sub 20 – greutatea este prea mica si pot aparea probleme de sanatate

* intre 20 si 25 – greutatea este ideala

* intre 25 si 30 – sintem supraponderali

* de la 30 in sus – incepe obezitatea

* peste 40 – obezitatea este grava si implica alte suferinte grave, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea

* peste 50 – superobezitatea morbida, ne pune viata in pericol

* peste 60 – super super obezitatea reprezinta o situatie extrem de grava, in care riscul vital tinde spre suta la suta

Femeile care au IMC-ul  25, considerat limita superioara acceptabila, dar au circumferinta taliei mai mare cu 10 centimetri, decit dimensiunea medie admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (88 cm), trebuie sa inceapa un program de slabire si sa-si modeleze talia. Specialistii spun ca, pe linga kilogramele in plus, ele au si risc de probleme cardiace, mai mare cu 15%, fata de o persoana normoponderala. Femeile care au un IMC de 30 se confrunta cu un risc de boli ale inimii mai mare cu 18%.

In loc de concluzie…

Daca te incadrezi in zona cu risc, nu mai sta pe ginduri ! A slabi nu este un moft, asa cum s-au obisnuit sa spuna multi. A slabi inseamna a-ti redobindi sanatatea si frumusetea, inseamna a face ceva bun pentru viata ta si pentru cei pe care ii iubesti. A slabi nu reprezinta un capriciu, ci o necesitate vitala, atunci cind te confrunti cu kilogramele in plus. Cu cit lasi kilogramele sa se adune, cu atit vei scapa mai greu de ele si cu atit iti vei imbolnavi mai tare intregul organism.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler