De duminica. De vara. De dieta. De…liciu 🙂

Din citeva rosii fierte, am facut un suc delicios si racoros, numai bun pentru o gustare estivala. Rosiile fierte (cu tot cu coaja) le-am blenduit impreuna cu 2 lingurite de zahar brun, tarhon si boia iute. Lasat la racit, turnat in pahar tinut in congelator, sucul meu este o nebunie ! Zic sa traim… sanatos !

Stiai ca… ?

Rosiile tratate termic sint mai eficiente, in imbunatatirea starii de sanatate. Desi prin procesul termin, cele mai multe legume isi pierd proprietatile si vitaminele, studiile au demonstrat ca, in cazul rosiei, lucrurile se petrec altfel. Licopenul provenit din sucul de rosii, de exemplu, este absorbit mult mai bine, de catre organism. Cantitatea de licopen oferita de rosiile proaspete este de 4 ori mai mica, decit cea provenita din rosiile tratate termic. Licopenul, un pigment vegetal, ce da culoarea rosiei, mareste imunitatea organismului si functia sa antioxidanta, ceea ce transforma rosia intr-un adversar al diferitelor forme de cancer (prostata, plamin si digestiv) si al bolilor cardio-vasculare. Un studiu recent a demonstrat ca sucul de rosii, consumat zilnic, timp de 2 saptamini, suplimentat cu piure de rosii a crescut semnificativ protectia ADN-ului, fata de radicalii liberi. In curele de slabire, licopenul reduce nivelul unui hormon gastric, care ne aduce senzatia de foame, atunci cind stomacul este gol. Acesta este motivul pentru care sucul de rosii este bine sa fie baut inainte de masa sau ca gustare, atunci cind nu ai alta mincare, in stomac.

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler