Vrei sa slabesti, in timpul Postului ? Nutritionistii ne asigura ca acest lucru este foarte posibil, daca portiile mici vor fi regula de aur a meselor tale (in post, consumul de carbohidrati este crescut si, in aceasta situatie, controlul caloric il asigura marimea portiei de mancare). In continuare, poti sa vezi cum arata citeva meniuri corecte si echilibrate, concepute de un nutritionist, special pentru perioada Postului. Si iti dau si eu 2 idei, pentru mancare de post usor de preparat si foarte gustoasa:

Mincare de vinete si ardei: am taiat o vinata rondele, ardeii grasi rosii si verzi i-am taiat cubulete maricele, le-am perpelit pe gratar, cit sa se inmoaie, le-am amestecat cu o ceapa, 5 catei de usturoi, pasta de rosii si le-am dat la cuptor

“Prajitura” dietetica: am sfarimat citiva biscuiti integrali si i-am amestecat cu o lingura de margarina vegetala (stiu, parerile sint impartite, in ceea ce priveste margarina, dar, folosita o data, sigur nu face mai rau decit mincarurile scaldate-n ulei :)), gem de prune fara zahar, nuca pisata, scortisoara si o mina de stafide. Se amesteca bine, iar din pasta rezultata se fac prajituricile, care se rostogolesc prin cacao sau nuca de cocos praf.

Iata cum arata 7 meniuri dietetice, concepute de un medic nutritionist, pentru perioada Postului:

ZIUA 1:

Mic dejun: 1 felie de piine neagra prajita cu miere + cafea/ceai cu indulcitor natural

Prinz: Salata orientala (2 cartofi fierti max. 200, 225 g + 100-125 g varza alba + 6 masline dietetice + ceapa + 1, 2 castraveti/gogosari murati + marar + patrunjel + cimbru + ulei din simburi de struguri + otet balsamic)

Cina: salata de legume crude sau fierte (cu zeama de lamaie/otet balsamic, condimente, verdeata)

ZIUA 2:

Mic dejun: 2 biscuiti integrali cu 2 lingurite de gem dietetic + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor

Prinz: 250 g cartofi la cuptor (facuti cu o marar, patrunjel, usturoi, sare, piper) + salata castraveti cu marar, o lingurita de ulei simburi de struguri si zeama de lamiie

Cina: salata de legume cu otet balsamic sau zeama de lamaie + legume la gratar cu sau fara mujdei de usturoi

ZIUA 3:

Mic dejun: o felie piine secara prajita cu o lingurita margarina si 6 masline dietetice + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor

Prinz: orez integral cu legume (se fierb 80 g orez brun, cu sos de rosii, morcov, ceapa, ardei gras, 70 g ciuperci, o lingurita de ulei simburi de struguri)

Cina: supa-crema sau cioba de legume clara (neingrosata cu orez, rantas, cartofi)

ZIUA 4:

Mic dejun: un iaurt de soia cu bucati de nuca + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor

Prinz: mincare de fasole verde (200-250 g fasole verde, sos de rosii, marar, ceapa, ardei gras, condimente)

Cina: 200 g pepene galben + 200 g ananas crud

ZIUA 5:

Mic dejun: 1 grapefruit  si 1 kiwi + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor (la 45 min dupa fructe)

Prinz: salata de vara (salata verde, 2 rosii, 1,2 castraveti verzi mici, 1 ardei gras verde, ceapa, 2,3 ridichi, 2 linguri tofu, marar, patrunjel, o lingurita ulei simburi de struguri, otet balsamic)

Cina: salata din legume cu legume la gratar (dovlecei, vinete, rosii, ciuperci) +/- mujdei de usturoi

ZIUA 6:

Mic dejun: 1 felie de piine neagra prajita cu pateu vegetal + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor

Prinz: Salata de fasole verde: 150 – 200 g fasole verde pastai + 2 ardei copti taiati fasii + 1 cartof fiert taiat cubulete (max 175 g) + 4–6 masline + patrunjel, usturoi, otet balsamic/lamaie, 1 lingurita ulei din simburi de struguri, piper

Cina: supa-crema de legume

ZIUA 7:

Mic dejun: 2 felii de piine neagra cu miere sau dulceata + cafea sau ceai cu miere sau indulcitor

Prinz: 1 farfurie bors de loboda + stevie + salata verde (fara ulei, fara cartofi) +  200 g mamaliga

Cina: 250-300 g cartof la cuptor (cu marar, usturoi, condimente) + salata verde si rucolla cu lamaie/otet balsamic, 1 lingurita ulei simburi  de struguri, verdeata tocata

Reguli generale:

La gustari, poti minca un fruct (nu fructe dulci)

Peste orice preparat, poti adauga suc de lamiie, otet, condimente, plante aromatice.

Este interzis consumul de: grasimi, prajeli, cereale rafinate, dulciuri rafinate, zahar alb, bauturi carbogazoase.

Piinea neagra este bine sa o prajesti.

Nu consuma multa sare.

Bea minimum 2, 3 l de apa/zi.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler