PRINCIPII generele:

Alimente interzise:

  • carnea grasa sau impanata de porc, vita , miel ( ceafa, cotlet, costite, jambon, carne tocata, mici )
  • toate produsele tip fast-food
  • carnatii si salamurile
  • toate branzeturile fermentate
  • toate dulciurile
  • toate produsele de patiserie
  • sucurile de fructe
  • orice bautura alcoolica
  • fructele uscate, alunele, semintele, smochinele, alunele, maslinele
  • toate produsele tip aperitiv : covrigei, chips, popcorn, sticks-uri
  • cartofii prajiti, buletele de cascaval
  • fructele dulci ( banane , struguri, rodii, mango, pere, prune, cirese )

Alimente permise in cantitate limitata ( max 2 potrii pe zi din aceasta categorie ):

  • painea ( o portie = o felie )
  • pastele fainoase, orez, mamaliga ( o portie = 1 ceasca mare )
  • cereale de mic dejun tip fulgi ( o portie = 1 ceasca mare )
  • legume uscate mazare, fasole, ( o portie = 1 ceasca mare )
  • cartofi fierti sau copti ( o portie = un cartof )

Alimente permise in orice cantitate:

  • legumele proaspete sau congelate preparate salata, la gratar, la cuptor sau inabusite fara ulei
  • muraturile
  • fructele proaspete ( fara cele dulci )
  • cafea si ceai
  • coca-cola light, pepsi light, prigat light
  • apa minerala sau plata

Ratia calorica 1300 calorii repartizata in 3 mese principale si o gustare

REGULI:

  • Se vor manca obligatoriu 3 mese pe zi , pe cat posibil la ore fixe si cu un interval de maxim 6 ore intre ele
  • Intre mese nu se ve manca absolut nimic ( se pot bea doar lichide din categoria celor permise )
  • Gustarile atunci cand sunt recomandate pot fi intre mese si vor consta in fructe prosapete
  • Se vor bea zilnic minim 7-8 pahare de lichide : apa plata sau minerala, ceai si cafea cu indulcitor, bauturi light
  • Nu se consuma nici un fel de suc de fructe , nici chiar cele fara adaos de zahar sau cele proaspat stoarse. Exceptie face sucul de rosii care este permis in cantitatea de un pahar pe zi
  • Pentru cafea se poate folosi lapte proaspat degresat 0,5 grasime
  • Alcoolul este interzis

MICUL DEJUN:

Reprezinta 25% din necesarul caloric zilnic adica 250 cal

Continut:

  • un aliment din grupa glucidelor lente
  • un aliment din grupa proteinelor
  • legume proaspete

Glucide lente

  • un pesmet – 30 cal
  • o felie de paine toast proaspata sau prajita – 80 cal
  • o chifla alba – 170 cal
  • 40 g fulgi de cereale – 150 cal

Proteine

  • o cana mare de lapte (0.5) – 100 cal
  • un iaurt mic Danone natural – 80 cal
  • un iaurt mic Vitalinea – 55 cal
  • un iaurt de baut Danone – 180 cal
  • o branzica de casa – 240 cal
  • branza de vaci – slaba ( 1/2 pachet de 200 g ) – 90 cal
  • grasa ( 1/2 pachet de 200 g ) – 140 cal
  • un ou ( fiert, prajit fara ulei sau ochi romanesc )- 80 cal
  • 2 felii de muschi file, pastrama de vita, porc sau pui, piept afumat de pui sau sunca de curcan – 150 cal
  • un cremwurst – 150 cal
  • 2 felii somon afumat ( 40 g ) – 80 cal

Legume proaspete

  • se calculeaza aproximativ 50 cal pe portie

ATENTIE:

  • o lingurita de zahar – 40 cal
  • o cana de cacao cu lapte – 200 cal
  • o lingura de miere – 400 cal

DEJUNUL

Reprezinta 40% din necesarul caloric zilnic

Continut:

  • un aliment din grupa proteinelor
  • un aliment din grupa glucidelor lente
  • legume

Proteine:

  • carne slaba de vite ( 200 g) – 400 cal
  • muschi de porc 2 felii (150 g) – 350 cal
  • 1/2 piept de pui (150 g ) – 240 cal
  • o pulpa pui ( 125 cal ) – 200 cal
  • 2 felii ficat porc sau vita ( 150 g ) – 180 cal
  • o portie ficatei pui ( 5-6 buc ) – 180 cal
  • un file peste alb ( 200 g ) – 280 cal
  • o conserva ton in suc propriu – 150 cal

Carnea se va gati doar la gratar, fiarta sau la cuptor fara adaos de ulei si fara piele.

Glucide lente:

  • o felie paine alba – 80 cal
  • un cartof copt sau fiert – 100 cal
  • 3 linguri orez sau paste fierte – 100 cal
  • 3 linguri mamaliga – 100 cal
  • 3 linguri fasole boabe sau mazare – 100 cal

Legume:

  • o salata mere de legme proaspete – 150 cal
  • o portie salata de sfecla – 100 cal
  • o potrie de legume congelate ( preparate fiert sau inabusit fara ulei ) – 100 cal

Se pot folosi urmaroarele sosuri:

  • o lingura ulei de masline+2 linguri otet+ sare+ piper+ierburi aromatice
  • 2 linguri iaurt+2 lingurite mustar+2 linguri zeama de lamaie+sare+piper+ierburi aromatice

CINA:

Reprezinta 35% din necesarul caloric zilnic adica 250 cal

Continut:

  • un aliment din grupa glucidelor lente
  • un aliment din grupa proteinelor
  • legume proaspete

Glucide lente

  • un pesmet – 30 cal
  • o felie de paine toast proaspata sau prajita – 80 cal
  • o chifla alba – 170 cal
  • 40 g fulgi de cereale – 150 cal

Proteine

  • o cana mare de lapte (0.5) – 100 cal
  • un iaurt mic Danone natural – 80 cal
  • un iaurt mic Vitalinea – 55 cal
  • un iaurt de baut Danone – 180 cal
  • o branzica de casa – 240 cal
  • branza de vaci – slaba ( 1/2 pachet de 200 g ) – 90 cal
  • grasa ( 1/2 pachet de 200 g ) – 140 cal
  • un ou ( fiert, prajit fara ulei sau ochi romanesc )- 80 cal
  • 2 felii de muschi file, pastrama de vita, porc sau pui, piept afumat de pui sau sunca de curcan – 150 cal
  • un cremwurst – 150 cal
  • 2 felii somon afumat ( 40 g ) – 80 cal

Legume proaspete

  • se calculeaza aproximativ 50 cal pe portie

ATENTIE:

  • o lingurita de zahar – 40 cal
  • o cana de cacao cu lapte – 200 cal
  • o lingura de miere – 400 cal

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler