O descoperire recenta in materie de legume este dovlecelul Patison. Creste in gradinile din Romania, dar este un soi mai rar. Mi-a placut la nebunie forma lui de floare si, sincera sa fiu, am ezitat atunci cand a venit timpul sa gatesc: sa-l tai, sa-l pastrez intreg… Am decis pana la urma sa-l prepar cumva, ca sa vad ce gust are. Si va spun, e tare gustos! Si sanatos. Pentru ca are aceleasi proprietati nutritive ca si dovleceii obisnuiti. Toate soiurile de dovlecei sunt bogate in hidrati de carbon, magneziu, fosfor, calciu si vitamine (A,B,C,E) si sunt sarace in calorii si glucide. Datorita continutului de fibre alimentare de calitate, potasiu si apa, au propietati diuretice si se digera foarte usor, fiind un aliment perfect, chiar si intr-o cura de slabire.

Si dovleceii Patison au toate aceste calitati, dar mi se par mai gustosi. Reteta pregatita astazi este extrem de simpla si se prepara in doi timpi si trei miscari: am scos miezul din dovlecel si l-am amestecat cu rosie, ardei gras, usturoi, ardei iute proaspat, cateva fire de rozmarin si cateva cubulete de cascaval. L-am umplut cu acest amestec si l-am dat la cuptor, pe folie si fara strop de ulei. La final, cand minunea a fost aproape gata, am presarat deasupra cascaval ras si am mai bagat dovlecelul la cuptor pentru cateva minute. Pofta buna! 🍽


Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler