“Moartea incepe in colon”, asa spune Elie Metchnikoff, laureat al premiului Nobel pentru Medicina. Intestinul are cca. 10 m si gazduieste peste 500 de specii de microorganisme, adica o suta de mii de miliarde de bacterii, care au rolul de a intretine buna functionare a intestinului gros si, in acelasi timp, de a sprijini sistemul nostru imunitar. Din cauza alimentatiei dezechilibrate, a aportului insuficient de lichide sau de substante nutritive esentiale, flora intestinala are de suferit.

In colon, se aduna toxine, care incep sa se descompuna, favorizind aparitia parazitilor, a colonului iritabil si a cancerului colo-rectal. Toxinele adunate in colon sint vinovate si pentru constipatia cronica, pentru demineralizarea osoasa, pentru oboseala, scaderea capacitatii de concentrare sau scaderea generala a rezistentei organismului. Daca alimentele tranziteaza tubul digestiv in 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. Daca tranzitul dureaza peste 72 de ore, vorbim deja despre constipatie. In concluzie, curatarea colonului de toxine este vitala, indiferent daca avem surplus de kilograme sau nu, indiferent daca avem 20 sau 60 de ani, indiferent daca sintem femei sau barbati. Iata si citeva solutii, la indemina tuturor:

* APA – este cel mai simplu leac pentru constipatie si pentru curatarea toxinelor din organism. Apa calda, bauta dimineata, pe stomacul gol, si 2,3 l de apa/zi, iti asigura o functionare perfecta a sistemului digestiv.

* FRUCTELE – pepenele, strugurii, merele si fructele exotice cu un continut mare de apa trebuie sa faca parte din meniul tau, zi de zi. Aceste fructe “spala” colonul de paraziti si de toxine.

* FIBRELE ALIMENTARE – piinea integrala, faina de ovaz, orezul brun si cerealele integrale sint cele mai importante surse de fibre si vitamina B, care ajuta la un bun tranzit intestinal si la detoxifierea colonului. Semintele de in ajuta la prevenirea constipatiei, iar specialistii ne sfatuiesc sa le pisam, intr-un mojar, inainte de a le consuma, pentru eficienta maxima.

* LEGUMELE VERZI – spanacul, salata verde, varza, mazarea, algele marine aduc in organism o cantitate importanta de nutrienti care contin fibre solubile si insolubile, menite sa curete colonul.

* SUCURILE NATURALE – curele de detoxifiere bazate pe sucurile naturale, facute din fructe proaspete, reprezinta o alta solutie la indemina tuturor.

* SPIRULINA – prin continutul crescut de clorofila, asigura o buna curatare a colonului. O lingurita de pudra de spirulina, luata cind si cind, va duce la o buna functionare a sistemului digestiv.

* RUBARBA – prin continutul mare de fibre, activeaza peristaltismul intestinal, combate constipatia si detoxifica. Daca alegeti radacina de rubarba, bagati-o putin la cuptor, inainte de a o consuma. Acesta este modul de preparare, in combaterea problemelor de tranzit intestinal.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler