Rosia este numita si “regina gradinilor”, fiind unul dintre cele mai folosite alimente, in orice bucatarie. Pentru mine, “vara” inseamna vrejul plin cu rosii coapte si crapate, zemoase si parfumate, din gradina bunicii. “Vara” inseamna felia de rosie mare, care acopera, in intregime, felia de piine. “Vara” inseamna rosia plina de suc, din care musti, ca dintr-un mar. Iar beneficiile, pe care ni le aduce rosia, ma fac sa spun ca-si merita, pe deplin, titlul de regina. Iata 7 motive, ca sa iubesti acest deliciu al naturii:

1. Rosia este o excelenta sursa de potasiu, fosfor, magneziu, vitaminele A, B si C (rosiile reprezinta o importanta sursa de vitamina C si de vitamina A, prin continutul in betacaroten sau provitamina A), fitosteroli (compusi care scad colesterolul) si acid folic.

2. O rosie de marime medie are 11 calorii, 95% din greutatea sa fiind apa si 4% carbohidrati. Aceste caracteristici, alaturi de puterea sa diuretica si continutul scazut in sodiu, o fac sa fie un aliat de nadejde, in dietele de slabire si in alimentatia sanatoasa.

3. Licopenul, un pigment vegetal, ce da culoarea rosiei, mareste imunitatea organismului si functia sa antioxidanta, ceea ce transforma rosia intr-un adversar al diferitelor forme de cancer (prostata, plamin si digestiv) si al bolilor cardio-vasculare. Un studiu recent a demonstrat ca sucul de rosii, consumat zilnic, timp de 2 saptamini, suplimentat cu piure de rosii a crescut semnificativ protectia ADN-ului, fata de radicalii liberi.

4. Rosia ajuta la combaterea aterosclerozei si sindromului de degenerescenta musculara, probleme frecvente, in rindul persoanelor de peste 65 ani.

5. Rosiile tratate termic sint mai eficiente, in imbunatatirea starii de sanatate. Desi prin procesul termin, cele mai multe legume isi pierd proprietatile si vitaminele, studiile au demonstrat ca, in cazul rosiei, lucrurile se petrec altfel. Licopenul provenit din sucul de rosii, de exemplu, este absorbit mult mai bine, de catre organism. Cantitatea de licopen oferita de rosiile proaspete este de 4 ori mai mica, decit cea provenita din rosiile tratate termic.

6. Peste 80% din licopenul existent in dieta noastra provine din rosii si produsele derivate din rosii, iar administrarea lui in asociere cu uleiul de masline ii creste absorbtia.

7. Pentru a mari functia antioxidanta a organismului (cea care protejeaza celulele, de radicalii liberi), specialistii ne sfatuiesc sa facem periodic o cura cu rosii. Ei recomanda consumul saptamanal a 7 portii din derivate de rosii (o portie = un pahar de 250 ml de suc de rosii).

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler