Pentru o buna functionare a sistemului digestiv si, prin urmare, a intregului organism, specialistii iti recomanda sa maninci 20-35 g de fibre, pe zi. Iata de ce:

CE SINT FIBRELE ALIMENTARE ?

Sint substante de balast, care se gasesc exclusiv in fructe si legume. Niciodata, nu vei gasi fibre alimentare, in carne, lapte, brinza sau oua. Fibrele nu pot fi digerate sau absorbite de catre stomac, dar sint foarte importante pentru organismul nostru.

CU CE NE AJUTA FIBRELE ALIMENTARE

Fibrele alimentare sint de doua feluri: solubile si insolubile.

Fibrele solubile formeaza, in combinatie cu lichidele, un gel si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Implicit, ele contribuie la prevenirea bolilor cardiace.

Fibrele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte, reglind astfel tranzitul intestinal. Consumate zi de zi, fibrele insolubile cresc frecventa scaunelor, previn/combat constipatiei si reduc riscul de cancer de colon.

ROLUL FIBRELOR ALIMENTARE, IN DIETA

* ofera si mentin senzatia de satietate, pentru o perioada mai lunga de timp;

* maresc usor nivelului de glucoza in sange, lucru important pentru bolnavii de diabet si pentru cei care vor sa slabeasca;

* nu aduc nici un aport caloric organismului, nefiind digerabile.

LIPSA/EXCESUL FIBRELOR ALIMENTARE

Lipsa fibrelor alimentare, din meniu, poate avea multe urmari negative, unele chiar grave: balonare, flatulenta, hemoroizi, varice, boli de inima, cancer de colon. Atentie ! Nici excesul de fibre nu este bun ! El poate duce la dezechilibre in organism, poate impiedica absorbtia nutrientilor.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler