Principiile de baza ale alimentatiei corecte inseamna, de fapt, stil de viata. Aici trebuie sa ajungi, ca sa poti spune ca ai invatat sa maninci sanatos si ca sa nu mai traiesti cu frica reaparitiei kilogramelor in plus. Aceste principii alimentare te ajuta sa slabesti, dar sint esentiale si in pastrarea rezultatelor obtinute. Regulile, ce stau la baza oricarei diete personalizate si a alimentatiei corecte, sint citeva, deloc greu de respectat.

Intre aceste reguli, combinarea alimentelor este cea mai importanta, pentru ca fiecare tip de aliment are timpul lui de digestie. Proteinele (carnea, nucile, brinzeturile, lactatele, soia) stau cel mai mult, in stomac, pentru a fi digerate. Carbohidratii (precum cartofii, pastele sau orezul) se digera intr-un timp mai scurt. O greseala frecventa, care duce la ingrasare, consta in combinarea acestor 2 categorii de alimente. In aceasta combinatie, carbohidratii vor ramine in stomac mai mult decit este necesar si vor fermenta, eliberind substante toxice.

Acelasi lucru se intimpla in cazul fructelor, ele fiind alimente ce se digera repede, in circa 30-60 de minute. Din acest motiv, fructele trebuie mincate ca masa de sine statatoare, la micul dejun sau ca gustari, cu cel putin 2,3 ore dupa/inaintea altei mese, si nu trebuie combinate cu alte alimente. Daca maninci fructe, la micul dejun, este bine sa lasi sa treaca o jumatate de ora macar, pina cind iti bei cafeaua.

Legumele care nu contin amidon pot fi combinate atit cu proteinele, cit si cu carbohidratii. Salata, de exemplu, o poti minca fie cu carne, fie cu pilaf sau cartofi copti.

Alimentele acide, cum sint rosiile, otetul, lamiia si muraturile, nu trebuie combinate cu carbohidratii, pentru ca acestia se digera mai greu, in mediu acid.

IN LOC DE CONCLUZIE:

Combinatii corecte:

* proteine + legume fara amidon

* carbohidrati + legume fara amidon

Combinatii gresite:

* fructe + alte alimente

* proteine + carbohidrati

* rosii, otet sau suc de lamiie + carbohidrati

CA SA-TI FIE MAI USOR:

Proteine (%): soia (36%), carne de vita (30%), carne de pui (28%), peste (20-25%), migdale (22%), brinza (22%), fistic (20%), nuci (14%), ou (13%)

Carbohidrati (%): orez (79%), ovaz (66%), linte (60%), griu (51%), naut (27%), porumb (19%), cartof (19%), mazare (14%), morcov (8,5%)

Legume fara amidon: salata verde, telina, varza, castravete, broccoli, vinete, dovlecei, ardei, rosii.

In VIDEO 1 si 2, combinatii bune si “nebune”:

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler