Daca iubesti pastele, dar nu vrei sa te ingrasi sau esti intr-un proces de slabire, exista o varianta excelenta si foooarte gustoasa: paste integrale cu rosii si orice condiment iti place. Este stiut ca pastele, pentru ca fac parte din categoria carbohidratilor, nu trebuie combinate cu nici un tip de carne, daca tinem la silueta. Asa ca, ne folosim imaginatia si preparam pastele cu rosii in diverse moduri si cu diverse condimente care le dau savoare. Eu m-am jucat cu o reteta simpla si care se prepara rapid: paste integrale cu rosie, busuioc, menta si piper rosu, intr-o prezentare inedita. Inainte de a fierbe pastele, le-am trecut printr-o rosie. Usurel, ca sa nu se rupa. Apoi, le-am fiert impreuna, in apa cu putina sare. Peste paste si rosie, am presarat busuioc, menta si piper rosu. Un praf de sare, un strop de ulei de masline si masa e gata! Eu prefer retetele simple si curate, dar poti adauga si sos de rosii preparat dupa propriul gust, daca vei considera ca farfuria e prea anosta. Si, desigur, poti pune un praf de parmezan. Personal, ma feresc de combinatia branza+rosii, fiind una dintre combinatiile alimentare care ingrasa (Nu stiai? Ei bine, acesta e unul dintre motivele pentru care nu slabim, desi spunem ca mancam doar branza cu rosii… 😉). Asadar, in 30 de minute, poti prepara o reteta curata si corecta, care iti poate astampara pofta de paste.

De ce va propun aceasta reteta? Sa o luam pe rand:

De ce paste integrale ?

Pentru ca ele sunt mai sanatoase, fiind facute din faina neagra, nerafinata. Ca si continut caloric, echivaleaza cu pastele obisnuite, dar alimentele integrale ajuta la o buna desfasurare a procesului de digestie.

De ce rosie ?

Pentru ca este un aliment miraculos si ne ajuta sa slabim. Iata 5 motive, ca sa o iubim:

1. Rosia este o excelenta sursa de potasiu, fosfor, magneziu, vitaminele A, B si C (rosiile reprezinta o importanta sursa de vitamina C si de vitamina A, prin continutul in betacaroten sau provitamina A), fitosteroli (compusi care scad colesterolul) si acid folic.
2. O rosie de marime medie are 11 calorii, 95% din greutatea sa fiind apa si 4% carbohidrati. Aceste caracteristici, alaturi de puterea sa diuretica si continutul scazut in sodiu, o fac sa fie un aliat de nadejde in dietele de slabire si in alimentatia sanatoasa.
3. Licopenul, un pigment vegetal ce da culoarea rosiei, mareste imunitatea organismului si functia sa antioxidanta, ceea ce transforma rosia intr-un adversar al diferitelor forme de cancer (prostata, plamin si digestiv) si al bolilor cardio-vasculare. Un studiu recent a demonstrat ca sucul de rosii, consumat zilnic, timp de 2 saptamini si suplimentat cu piure de rosii, a crescut semnificativ protectia ADN-ului fata de radicalii liberi.
4. Rosia ajuta la combaterea aterosclerozei si sindromului de degenerescenta musculara, probleme frecvente in rindul persoanelor de peste 65 ani.
5. Pentru a mari functia antioxidanta a organismului (cea care protejeaza celulele de radicalii liberi), specialistii ne sfatuiesc sa facem periodic o cura cu rosii. Ei recomanda consumul saptamanal a 7 portii din derivate de rosii (o portie = un pahar de 250 ml de suc de rosii).

De ce rosie fiarta ?

Pentru ca rosiile tratate termic sunt mai eficiente, in imbunatatirea starii de sanatate. Desi prin procesul termic cele mai multe legume isi pierd proprietatile si vitaminele, studiile au demonstrat ca in cazul rosiei lucrurile se petrec altfel. Licopenul provenit din sucul de rosii, de exemplu, este absorbit mult mai bine de catre organism. Cantitatea de licopen oferita de rosiile proaspete este de 4 ori mai mica decat cea provenita din rosiile tratate termic.

De ce ulei de masline?

Pentru ca uleiul de masline ajuta la o mai buna absorbtie a licopenului in organism.

Pofta buna! 🙂

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler